Jelrik van der Drift

Menig projectmanager is bekend met PRINCE2 of zelfs in het bezit van een PRINCE2 certificaat. Zo ook veel van de consultants en young professionals bij Salvéos. Maar waarom zou je als communicatieprofessional het PRINCE2 certificaat willen behalen? In dit blog leg ik uit waarom ik, als young professional met een communicatieachtergrond, ervoor koos om de opleiding PRINCE2 Foundation te volgen.

Wat is PRINCE2?

Kortgezegd is PRINCE2 één van de meest gebruikte methodes van projectmanagement. Deze methodiek is toepasbaar op alle projecten en helpt managers hun project(en) te beheersen en tot een succes te brengen. PRINCE2 begeleidt managers namelijk aan de hand van zeven thema’s en principes door de verschillende fasen en aspecten van een project en biedt structuur aan complexe tijdelijke organisaties. Als communicatieprofessional is het echter helemaal niet vanzelfsprekend dat ik een project ga leiden. Waarom zou ik dan een methode van projectmanagement studeren?

PRINCE2 en communicatie

Kennis van PRINCE2 is niet alleen nuttig wanneer je de leiding hebt over een project. Een goed begrip van organisaties en projecten is enorm bevorderlijk tijdens het binnenkomen bij een nieuwe opdracht. Ook als communicatieprofessional ben je namelijk vaak onderdeel van een project, programma of organisatieverandering waarin je aspecten van PRINCE2 tegenkomt. Het herkennen van deze aspecten helpt je om in de dynamiek van de verandering overeind te blijven en je doel te bereiken.

Als communicatieprofessional schrijf je een beter communicatieplan over veranderingen in een organisatie als je weet hoe en wanneer deze veranderingen plaatsvinden. Je zet een betere campagne op als je het doel en de belanghebbenden van de campagne kent en de nieuwsbrief steekt beter in elkaar als je weet wat er is gebeurd en wie daarover wil lezen. Weten hoe een project of organisatie in elkaar steekt, stelt mij in staat om zo goed mogelijk bij te dragen aan de doelstellingen van de organisatie die mij inhuurt. Dat is tenslotte waarom ik een consultant ben. Daarom raad ik PRINCE2 voor elke consultant aan, zélfs als je niks gaat doen met projectmanagement.