Wat betekent deze zomerperiode voor onze collega’s?

Er lijkt een fifty-fifty verdeling te zijn voor wat betreft de zomerplannen. Aan de ene zijde hebben we het ‘genieten-van-de-vakantie-team’, terwijl aan de andere kant het ‘werken-en-reflecteren-team’ staat. Zo hoorden we van één van onze collega’s dat hij het deze periode juist druk heeft voor de tijd van het jaar: “We organiseren deze zomer vanuit Platform WOW acht Zomerscholen. Met onze achterban gaan we de buitenlucht in om ons te laten inspireren door projecten van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat. Afgelopen week zijn we bij de Afsluitdijk geweest en hebben we dit project vanaf een zeeschip bewonderd.” Andere collega’s gebruiken deze periode om te reflecteren: “Komende weken staan in het teken van loslaten, afstand nemen en daarmee tot nieuwe, frisse inzichten komen.”

Toch is er ook genoeg ruimte voor ontspanning deze zomer bij onze collega’s. “Even helemaal niks hoeven”, “quality time met mijn lieve vrouw” en “meer tijd met mijn gezin” waren dan ook vaak gegeven antwoorden. Er staan ook interessante projecten op de planning, maar ditmaal in de privésfeer: “Recent heb ik een huis gekocht met mijn vriend, dus deze zomer staat in het teken van klussen”. Of er nog collega’s naar het buitenland gaan om nieuwe culturen te leren kennen? Jazeker! “Even helemaal weg, nieuwe landen, culturen en mensen leren kennen. Ook ga ik nu wel echt de tijd nemen om stil te zitten en mezelf te verliezen in een boek”, aldus een collega.

Ter inspiratie: Boekentips van onze collega’s voor op het strand:

– November – Thomas Olde Heuvelt

– De zaak Templeton – Javier Castillo

– Iene miene mutte – M.J. Arlidge

– Carrie Soto is back – Taylor Jenkins Reid

– De fundamenten – Ramsey Nasr

– Piranesi (in het Engels) – Susanna Clarke

– Toen de wereld brak – John Boyne

– Niets weerstaat de nacht – Delphine de Vigan

– Alle boeken van Haruki Murakami

– Alle boeken van Carlos Ruiz Zafon

Hoe komen wij tot ontspanning?

Stap één is de laptop opbergen, werktelefoon uitzetten en verder vooral lekker doen waar je zin in hebt. Ook biedt de vakantieperiode net iets meer tijd en vrijheid om te experimenteren met recepten, uitgebreid te koken en lekker uit eten te gaan. Een veel gehoorde favoriet: “Gezellig met vrienden BBQ’en en een drankje doen.” Bij Salvéos werken ook veel fietsfanaten (“wel met goed weer”). Een tochtje in de natuur kan dus ook niet ontbreken om het hoofd leeg te maken. We sluiten hem af met een terechte spreuk van één van onze collega’s: “Op het moment dat mijn grootste probleem de verdwijning van mijn slipper is, dan weet ik dat de ontspanning is toegeslagen.

Ontspannen begint bij ons met muziek: Deze nummers geven ons het ultieme vakantiegevoel:

– Samba Da Bênção – Bebel Gilberto

– Val’Carretero – Ernest “Chico” Alvarez

– Lambada (1989) – Kaoma

– What A Wonderful World – Louis Armstrong

– In The Summertime – Mungo Jerry

– Zin In De Zomer Man – Bizzey, Kraantje Pappie en Rolf Sanchez

– Keep Moving – Jungle

– Over De Dam – Bløf

– De Mooiste Van Het Jaar (Het 4daagselied) – Walking Brothers & Sister

– Alles uit de ‘Sziget 2023’-lijst