Esmée van den Heuvel

Wanneer je een carrière ambieert als consultant binnen het publieke domein, biedt Salvéos een ideaal vertrekpunt in de vorm van het Young Professional traineeship. In dit tweejarige traject leer je door middel van intensieve begeleiding, coaching en training de fijne kneepjes van het consultancyvak direct in de praktijk. Maar hoe ziet de stap daarna eruit? Talitha Nagtzaam maakte zo’n twee jaar geleden de stap van Young Professional naar Junior Consultant binnen Salvéos en deelde met mij hoe zij dit heeft ervaren.

Waar de reis begon

Talitha was net afgestudeerd aan de studie Communicatie, maar was nog zoekende welke kant ze precies op wilde gaan. “Ik wilde eigenlijk een masteropleiding gaan doen, maar ook gaan werken. Ik kwam al snel tot de conclusie dat een traineeship mij goed zou passen. Op die manier kon ik mezelf verder ontwikkelen en tegelijkertijd werkervaring opdoen. Ik merkte alleen dat veel traineeships volledig voor je zijn uitgestippeld en je in een bepaalde richting sturen. Dat wilde ik niet. Via via kwam ik toevallig in aanraking met het tweejarige traject van Salvéos en ik merkte meteen dat ik alle punten kon afvinken waar ik naar op zoek was.”

Interessegebied ontwikkelen

Binnen het traject kon Talitha nog alle kanten op; de diepte binnen het communicatievak verkennen of zich juist oriënteren in de breedte. Ze koos voor het laatste. “Gaandeweg kreeg ik veel interesse voor projectmanagement. Dit kwam enerzijds door de ervaringen die ik meekreeg vanuit de collega-consultants bij Salvéos, maar anderzijds ook door de inzichten die ik kreeg vanuit mijn opdrachten bij het Programma Basisregistratie Ondergrond (Ministerie BZK) en het gemeentelijke samenwerkingsverband De6. Daar kwam ook nog bij dat ik vanuit het Young Professional traject verschillende cursussen kreeg aangeboden op het gebied van projectmanagement, zoals PRINCE2 Foundation en Practitioner. Ik wilde deze theoretische kennis vervolgens gaan toepassen in de praktijk en gelukkig kon ik die stap bij mijn eerste opdrachtgevers al maken. Door zelf aan te geven wat je wilt en te laten zien dat je er energie voor hebt, kun je genoeg kansen creëren voor jezelf. Die theoretische basis heb ik later nog vergroot door het volgen van de cursus IPMA D.”

De stap naar een nieuw team

Na het Young Professional traject is er de kans om in te stromen als Junior Consultant binnen één van de teams van Salvéos. Zo kwam Talitha na twee jaar ook voor deze keuze te staan. “De overstap verliep eigenlijk heel geleidelijk. Tijdens mijn traineeship had ik de consultants van Salvéos leren kennen en daarom voelde dit al heel vertrouwd. Ik sloot aan bij de teamoverleggen en ik merkte dat ik al genoeg ervaring in de praktijk had opgedaan om mee te praten en mee te denken tijdens deze overleggen. Gedurende het traineeship stond mijn ontwikkeling centraal, maar dat bleef hetzelfde toen ik als consultant in dienst kwam bij Salvéos Consulting. Ik kreeg bijvoorbeeld de kans om het Agile Projectmanagement certificaat te behalen.”

En dan ben je consultant

Al met al dus een fijne overgang voor Talitha. Als ze terugkijkt op haar tijd als Young Professional ten opzichte van haar functie nu als consultant, ziet ze één belangrijk verschil. “Tijdens het Young Professional traject was ik echt nog in de breedte aan het verkennen. Toen het steeds duidelijker werd dat ik verder wilde in projectmanagement, werd de verkenningslijn veel meer in de diepte gezocht. Daar zat voor mij het grootste verschil als ik terugkijk op mijn tijd als Young Professional ten opzichte van nu als consultant. En wat ik door de jaren heen heb geleerd: toon inzet, dan is alles maakbaar!”

Ben je benieuwd naar het Young Professional traject binnen Salvéos? Lees dan hier meer over ons aanbod.